Presopunctura - un excelent mod de vindecare
"Presopunctura este un procedeu terapeutic ce nu necesita neaparat instrumente ajutatoare, poate fi invatata usor si practicata oriunde, simplu, repede si fara efecte secundare. In China si in Japonia, presopunctura ocupa un loc important in asistenta medicala acordata populatiei. Se considra ca presopunctura este "mama" acupuncturii. Totusi, avem suficiente motive sa credem ca presopunctura s-a dezvoltat si perfectionat alaturi de acupunctura, folosind multe dintre principiile teoretice si practice ale acesteia, dobandite de-a lungul secolelor. Presopunctura nu este dureroasa deoarece ea nu foloseste ace.
Presopunctura se realizeaza prin aplicarea unei presiuni alternante in unele dintre punctele de acupunctura. Diferenta consta in faptul ca sunt folosite numai acele puncte care sunt superficiale sau foarte aproape de suprafata.
In principal se folosesc punctele de pe membre, spate si craniu. De regula nu se folosesc pentru presopunctura punctele de pe abdomen, din interiorul coloanei vertebrale, din preajma globului ocular, sau prea profunde. Presiunea aplicata in masaj difera in functie de pozitia punctelor de presopunctura. Punctele aflate la nivelul muschilor pot fi masate mai puternic, in timp ce punctele de pe suprafata fetei sau din zonele osoase trebuie tratate cu prudenta. De asemenea, este de retinut faptul ca persoanele robuste, rezistente, suporta un tratament mai energic decat persoanele slabite si sensibile.
Presiunea este aplicata pe respectivele puncte de acupunctura, folosind mainile, degetele (in principal, cele mari ale mainii), sau folosind obiecte (de regula din lemn sau os) care fac mai eficienta apasarea.
Presopunctura este un excelent mod de vindecare sau o foarte buna metoda de prevenire a imbolnavirilor, mentinand totodata o buna functionare a organismului. Problemele de sanatate ce se pot vindeca prin presopunctura sunt diverse. Principala indicatie se refera la tratarea durerilor usoare si de intensitate medie, cum ar fi durerile de cap, cele faciale si de dinti, durerile din zona cefei si a umerilor, ca si nevralgiile. Si alte probleme cum ar fi insomnia, nervozitatea, agitatia, greturile, varsaturile, raul de mare, constipatia si dereglarile ciclului menstrual pot beneficia din plin de ajutorul presopuncturii. Totusi, trebuie retinut faptul ca, inainte de a recurge la presopunctura, ca de altfel la orice forma de autoterapie, va trebui sa ne asiguram ca neplacerile nu sunt produse de o afectiune grava sau maligna."
"Presopunctura, una dintre cele mai vechi metode de vindecare repune în functiune mecanisme de autoreglare a organismului care au hibernat pâna în prezent, tratând o gama larga de afectiuni."
Terapeutica prin acupunctura sau presopunctură are drept scop reglarea activităţii funcţionale a substanţelor fundamentale (Qi — energia vitală şi a sîngelui) în meridiane, avînd în vedere patologia unui anumit meridian sau a unui anumit organ, prin determinarea unuia sau mai multor puncte de acupunctura ce urmează să fie supuse tratamentului cu ajutorul acelor în acupunctura, sau al masajului făcut cu vârful degetelor de presopunctură.
Stările patologice care beneficiază In mod deosebit de tratamentul acestor metode sunt tulburările funcţionale şi în mod deosebit algiile de diferite origini. Ele pot fi utilizate uneori ca o completare a diverselor metode terapeutice, alteori ca tratament singular, mai ales în cazul unor afecţiuni acute, fie în anumite cazuri ca un tratament de moment pentru calmarea unor algii ca în lumbago, torticolis, criză migrenoasă, insomnie şi altele. Astăzi, când se duce o luptă susţinută împotriva polipragmaziei, acupunctura şi presopunctura încep să câştige un rol din ce în ce mai însemnat în terapeutică.
Acupunctura şi presopunctură sunt metode simple şi eficace în tratamentul unor afecţiuni, ghidându-se după un vechi precept hippocratic „primum non nocere" (mai întâi de toate a nu vătăma).
Despre acupunctura s-a relatat pe larg în multe materiale. Se va arăta pe scurt în ce constă tehnica :
PRESOPUNCTURII
Presopunctura este cel mai simplu mijloc de a trata o boală, folosind masajul prin cea mai simplă manevră a sa, presiunea. Se aseamănă până la contopire cu acupunctura, cu singura deosebire că una foloseşte acele, iar cealaltă vârful degetului, motiv pentru care presopunctura mai este denumită în mod cu totul impropriu „acupunctura fără ac". Spre deosebire de acupunctura, mai are marele avantaj că poate fi folosită şi ca autotratament.
Putem afirma în prezent că nu există disciplină medicală care să nu beneficieze de masaj. Un astfel de masaj, cunoscut şi sub numele de „masaj clasic" este folosit în scopuri medicale, ca şi In scopuri igienice de omul sănătos şi în special de sportivi.
Practicat şi sub forma unui automasaj, are ca efect alungarea oboselii şi menţinerea supleţii întregului corp, dar este folosit şi în scopuri estetice pentru combaterea ridurilor, obezităţii şi celulitei. Mai recent se practică şi un „masaj reflex", constând In masarea unor zone limitate de la piele, în scopul ameliorării unei suferinţe aflată la distanţă de locul cu pricina. Foarte răspândit, dar mult mai puţin eficace este şi masajul mecanic, făcut cu ajutorul unor aparate de percuţie, pneumatice, vibratorii etc. în Occident se mai practică paralel şi masajul clasic şi micromdsajul chinezesc, alături de varianta modernă a acestuia presopunctură Shiatsu, precum şi masaje tradiţionale autohtone.
Tehnicile masajelor punctelor şi ulterior ale meridianelor au fost sistematizate de medicul Tchrenn Quenn Tehong (secolul XIII e.n.). Autorul recomandă între altele şi folosirea unghiei cu ajutorul căreia se va masa energic locul, pâna la amorţire. Masorii foloseau manevre cu efect sedativ şi altele cu efect stimulator.
In ceea ce priveşte tehnica presopuncturii, ca şi în acupunctura, se va localiza sau repera punctul sau punctele de pe meridian, după care va urma masarea acestuia sau acestora. Operaţia se va face cu vârful degetului sau cu unghia. In funcţie de indicaţie, un punct poate fi masat prin manevră de dispersie (în cazul suferinţelor provocate de un exces de energie) sau de tonifiere (pentru bolile datorate lipsei de energie). Pentru orice suferinţă vor fi masate ambele puncte situate pe cele două braţe ale meridianului corespunzător pereche."
*PIETRE VULCANICE
Pietrele vulcanice sunt trecute printr-o baie de apa fierbinte dupa care sunt parfumate cu uleiuri aromate si sunt aplicate in functie de marime pe diferite parti ale corpului, cele lunguiete sunt folosite pentru zona gatului,cele rotunde pentru brate, iar cele mai delicate dintre ele sunt aplicate pe spate si pe ceafa.
Terapia cu pietre este bazata pe disciplinele orientale, conform carora exista sapte puncte enrgetice numite chakre localizate de-a lungul canalului central al corpului - centre ale energiei vitale care sunt legate de anumite organe ale corpului. Din punctele chakra, energia este distribuita in intreg organismul prin numerose canale energetice care traverseaza corpul. Astfel o parte din pietre sunt asezate pe corpul pacientei in cele 7 puncte cheie, puncte energetice numite "charka", in cultura oriental se crede ca celor 7 puncte "charka" le corespund cate un organ vital, efectul stimularii lor fiind o stare de bine raspandita in tot organismul, celalalte pietre ramase sunt folosite la un masaj ritmic ce ofera relaxare.
Pietrele sunt alese pe marimi si forme, in functie de fiecare parte a corpului (umeri, genunchi, picioare, gat, coloana etc). Cele rotunde sunt potrivite pentru brate si maini, cele lunguiete pentru zona gatului si cele mai fine pentru spate si ceafa. Beneficiile terapiei geotermale cu pietre vulcanice sant urmatoarele:
- ofera relaxare ;
- trateaza anxietatea si depresia;
- stimuleaza circulatia sangelui;
-ajuta in tratarea insomniei;
- calmeaza durerile musculare ,articulare si reumatice;
- calmeaza durerile de coloana;
- relaxeaza si restabileste echilibrul energetic al corpului,favorizeaza transpiratia ,ceea ce are ca rezultat eliminarea toxinelor din organism.
- ofera relaxare ;
- trateaza anxietatea si depresia;
- stimuleaza circulatia sangelui;
-ajuta in tratarea insomniei;
- calmeaza durerile musculare ,articulare si reumatice;
- calmeaza durerile de coloana;
- relaxeaza si restabileste echilibrul energetic al corpului,favorizeaza transpiratia ,ceea ce are ca rezultat eliminarea toxinelor din organism.